Zo hou je jouw vakantiegevoel vast – 5 tips

Weer terug van vakantie en wat heb je heerlijk genoten. Ontspannen, rust, plezier. Dit gevoel zou je wel vast willen houden. Maar zodra je weer thuis bent, is het weg. Helemaal als je weer aan het werk bent. Met heimwee kijk je terug en met een glimlach op je gezicht, droom je over de zon, de natuur en het relaxte leven.

 

En dan eenmaal thuis is weer aanpoten. Altijd wel iets te doen en ’s avonds plof je vermoeid op de bank. De dag is voorbij gevlogen en de to-do-lijst is niet heel veel korter geworden. Het vakantiegevoel is weg. Maar hoe hou je dit vast?

 

Als eerste is het belangrijk om te realiseren dat vakantie geen magische pil is. Je stapt even uit je dagelijkse situatie, maar je komt er ook weer in terug als de vakantie voorbij is.

Daarnaast is een vakantie veel te kort om helemaal op te laden als je uitgeput weg bent gegaan. “Als ik de vakantie haal, dan komt het goed.” is een veel voorkomende gedachte. Net als: “Over 2 weken wordt het rustiger.” Maar als je niet in actie komt, dan verandert er dus niks. Er zal iets structureels moeten veranderen. Hieronder enkele tips.

 

 

Onthaasten

Tijdens de vakantie hebben we meer tijd. En de tijd die we hebben is meer vrij te besteden. Niets moet, alles mag. Er zijn veel momenten van rust en ontspanning. Kijk je of je ook meer de tijd kunt nemen voor dingen. Niet alles gehaast en snel-snel. Rustig opstaan, ontbijten, boekje lezen. Toen ik in Portugal woonde, ging ik iedere dag voor de zonsondergang een stukje wandelen. Even de dag afsluiten.

 

 

Schrappen

Lukt het niet om te onthaasten, omdat je agenda te vol zit? Dan is het wellicht een idee om activiteiten te schrappen. Minder doen dus. Dat betekent ook minder willen doen. Kun je stoppen met bepaalde activiteiten? Minder gaan werken? Minder hobby’s of verplichtingen? Waar kun je ‘nee’ tegen zeggen? Kijk eens kritisch naar je weekagenda en kijk of het een tandje minder mag.

 

Minder perfect

Vaak vragen we veel te veel van onszelf. En dat perfecte kunnen we gemakkelijker loslaten op vakantie. Probeer dit ook eens toe te passen in het dagelijks leven. Kun je minder van jezelf kunt vragen? Misschien af en toe minder streng kunt zijn? Vaak ligt er extra werk en een volle mailbox als je terugkomt. Misschien is het wel onrealistisch om van jezelf te vragen om dit in de eerste dag of eerste week weggewerkt te hebben. Harder werken is dan niet de oplossing, maar minder van jezelf verlangen wel.

 

Natuur

Als we op vakantie zijn, zijn we vaak veel meer in de natuur en daardoor meer in beweging. In de natuur zijn is een simpele manier om op te laden en te ontspannen. Als je terug bent van vakantie, probeer dan wat vaker de natuur in te gaan. Dit kan al tijdens de lunchpauze of door de fiets naar het werk te pakken. Maar ook in het weekend kun je er voor kiezen om een flinke wandeling of fietstocht te maken. En bij goed weer even naar de camping kan ook. Of even in de tuin/op het balkon zitten als de zon schijnt. Even niks doen.

 

Ontdekkingen

Op vakantie wisselen de momenten van rust en actief elkaar af. Tijdens de actieve momenten trekken we er vaak op uit en worden nieuwe steden en dorpen ontdekt. Dit kan in Nederland ook. Trek er eens op uit. Een micro-avontuur. Dit kan ook overdag een paar uurtjes zijn; hoeft niet eens met een overnachting zijn.

 

Wat neem jij mee in je dagelijks leven? Wat ga je anders doen? En hoe hou jij het vakantiegevoel vast?