01 mrt Wat is zelfcompassie?
In de terugkerende rubriek ‘Wat is …?’ ga ik dieper in op uiteenlopende onderwerpen, om te onderzoeken wat het onderwerp nu werkelijk is. Maar ook wat het niet is. En ook wat jij er aan kunt hebben of mee kunt doen.
Vandaag gaat het over zelfcompassie.
Om zelfcompassie te begrijpen en te kunnen toepassen, moeten we eerst kijken naar: compassie.
Wat is compassie?
Compassie is vriendelijkheid, mildheid, medeleven, inleven, warmte naar en het ondersteunen van anderen.
Begripvol naar de ander toe. Met mededogen. Aanvoelen en begrijpen. Meevoelen.
Je probeert je te verplaatsen in de situatie van de ander. Door de ogen van de ander te kijken. En daardoor inzicht te krijgen op de gevoelens en het gedrag van de ander. Hierdoor kun je milder op de ander reageren en er voor de ander zijn.
Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie is dit alles, maar dan naar jezelf toe. Psychologe Kristin Neff ontdekte dat het lastiger was om compassie met jezelf te hebben, dan met anderen.
Naar jezelf toe ben je veel strenger en harder. Terwijl je het jezelf daarmee ook ingewikkelder maakt. Waarom ook niet met iets meer mildheid naar jezelf toe?
Bijvoorbeeld, als je een fout maakt, geef jij jezelf dan op de kop? Vind je iets negatiefs van jezelf? Veroordeel jij jezelf? Of kun je met mildheid en vriendelijkheid naar jezelf kijken en het loslaten? Fouten maakt iedereen, toch?
Ben jij een goede vriend(in) naar je toe?
Zelfcompassie is jezelf behandelen zoals jij een goede vriend(in) behandelt. Of hoe je naar een kind toe bent. Als die een fout maakt, en zichzelf op de kop geeft, wat zeg jij dan? “Kan gebeuren, het is oké, iedereen maakt fouten.” Of iets in die trant. Je bent mild en begripvol.
Zo kun je ook naar jezelf toe zijn. Ben jij een goede vriend(in) voor jezelf?
Hoge eisen
Soms verlangen we onmenselijke dingen van onszelf. We stellen hoge eisen. We verlangen perfectie van onszelf. Maar het mag ook wel een tandje minder, want we kunnen niet aan die maatstaf voldoen. Door onhaalbare eisen te stellen, veroordelen we onszelf en wijzen we onszelf af.
We kunnen er ook voor kiezen om liefdevoller naar jezelf te zijn.
Onderdelen van zelfcompassie
Zelfcompassie bestaat uit 3 onderdelen:
- Begrip voor jezelf, met een milde en vriendelijke houding voor jezelf zorgen.
- Pijn en ongemak horen bij het leven en iedereen ervaart dit.
- Aandacht voor wat is, zonder te oordelen.
Mag jij ook gewoon ‘maar’ mens zijn van jezelf?
Voordelen van zelfcompassie
Zelfcompassie levert je veel op. Hier zijn enkele voordelen.
- Zelfcompassie verlaagt stress. Door anders tegen de situatie aan te kijken, kun je stress loslaten. Ook kijk je realistischer naar jezelf en stel je geen onmenselijke eisen van jezelf.
- Het verbetert jouw eigenwaarde. Je kijkt vanuit een ander perspectief naar jezelf en je focust vooral op de dingen die goed gaan. Je geeft jezelf waardering en erkenning.
- Het is een vaardigheid, die iedereen kan leren, door te oefenen. We zijn gewend om streng te zijn naar onszelf toe, dus het is even wennen om met een andere blik naar onszelf te kijken.
- Je krijgt meer veerkracht, als je zelfcompassie oefent. Want je weet dat pijn en ongemak erbij horen. Maar ook dat jezelf op de kop geven niet helpend is.
- Je krijgt meer zicht in je gevoel en je emoties.
Wat is het niet?
- Het is niet jezelf zielig vinden, de slachtofferrol in schieten en vervolgens niets meer doen.
- Het is ook niet jezelf belangrijker vinden dan een ander en je egoïstisch gaan gedragen.
- Het is niet alles accepteren en niets meer aan jezelf veranderen.
Nu jij: oefening zelfcompassie
Om zelfcompassie te proberen, heb ik hieronder een oefening voor je.
Ik nodig je uit om dit eens te proberen.
Pak pen en papier. En neem even de tijd, zonder afleiding, om de oefening te maken.
- Schrijf voor jezelf op wanneer je jezelf op de kop geeft, streng bent, onaardig bent en jezelf veroordeelt. Bijvoorbeeld als je een afwijzing hebt gehad. Of een fout gemaakt.
- En schrijf op wat je tegen jezelf zegt & wat je denkt.
- Schrijf nu op wat je tegen een goede vriend(in) zou zeggen als die bij je zou komen en het bovenstaande tegen zichzelf zegt.
- Probeer dit laatste wat vaker tegen jezelf te zeggen.
Meer weten?
Wil je meer weten over zelfcompassie? Dan raad ik je het boek aan van Kristin Neff: Zelfcompassie.
Een groot onderdeel van mijn coaching gaat over milder naar jezelf zijn. Zelfcompassie is dus een groot onderdeel van mijn werkwijze. Als je ook graag wat milder, vriendelijker en begripvoller naar jezelf toe wilt zijn, kijk dan eens naar mijn coachingstraject.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt, via bovenstaande links, dan krijg ik een klein bedrag als beloning.