Wat is journalen?

Je ziet het steeds meer voorbij komen: journalen. Ook wel journaling. Ook wel geschreven met dubbel L ( journalling of journallen ). Ik gebruik al die termen door elkaar. Maar wat is het nou precies?

 

Wat is journalen?

Journalen is je gedachtes en gevoelens op papier zetten. Je schrijft op wat je bezig houdt. Van je afschrijven. Vaak doe je dit in een journal. Letterlijk vertaald is dit een dagboek of logboek. Vandaar de naam ‘journalen’.

Journalen kan in een schriftje, in een notitieboekje, maar het kan ook in een dagboek of digitaal.

 

Is het net als een dagboek bijhouden?

Journalen is meer dan alleen een dagboek bijhouden. Een dagboek is een boekje waarin je opschrijft wat je die dag hebt gedaan of meegemaakt. Journalen is reflecteren op jezelf, op wat je bezighoudt, op je gevoel, maar ook reflecteren op de dingen die je belemmeren.

Journalen is:

– reflecteren

– bewustwording

– van je afschrijven

 

Waarom journalen?

Tegenwoordig is het leven vaak heel vol en druk. Er is weinig tijd om stil te staan. Het gaat maar door.

Daarnaast is er altijd wel iets te doen. En als we niets te doen hebben, pakken we vaak onze telefoon en scrollen we zo een half uur weg. Scrollen is een manier van afleiding. En afleiding is een copy strategie. Soms is afleiding een prima manier om alles wat in je leven gebeurt te kunnen bevatten en er mee om te gaan. en soms is afleiden dat niet. Dan is het een manier om dingen uit te weg te gaan. je emoties, je gedachtes, conflicten, narigheden. En dan is afleiden een manier om het allemaal te onderdrukken en niet aan te gaan.

 

De voordelen van journalen

 • Journallen is een manier om je gedachtes en gevoelens niet te onderdrukken, maar een veilige manier om het te uiten, zonder dat je daar iemand anders voor nodig hebt.
 • Ook is er niemand die er iets van vindt, terug praat met diens mening of het doorvertelt aan anderen. Niemand anders die gekwetst raakt door jouw woorden, of die er een belang bij heeft. Niemand om mee rekening te houden.
 • Het kan op ieder moment van de dag. In een schriftje heb je ook geen elektriciteit nodig.
 • Er zijn geen regels waar het aan moet voldoen. Je mag alles wat je wilt op papier zetten., je wensen, je zorgen, je gedachtes, je emoties, je plannen, wat je de vorige dag hebt gedaan, wat je die dag gaat doen, waar je geen zin in hebt, waar je naar uitkijkt, waar je tegen op ziet. Alles mag.

 

Er zijn verschillende manieren. Daarover meer in mijn online schrijfworkshop Journalen.

 

Wat is journalen niet?

 • Werk dat gepubliceerd moet worden of gedeeld moet worden met anderen. je schrijft voor jezelf.
 • Zelfs teruglezen voor jezelf hoeft niet!
 • Mooie teksten, perfecte teksten, foutloze teksten.
 • Teksten op de juiste volgorde of chronologische volgorde.
 • Alleen maar negativiteit. Je bent meer dan alleen maar negatieve emoties, dus het is onwaarschijnlijk dat je alleen maar over negativiteit schrijft. Maar het kan zeker zijn dat je een tijd wel veel negatief zijn; dat is ok en dan hoort er bij.
 • Het is niet eens iedere dag leuk. Het hoeft niet eens iedere dag.

 

De opbrengsten van journalen

 • Journalen helpt je stil te staan en te reflecteren op dingen die nu spelen, die hebben gespeeld of die gaan komen.
 • Je ontdekt nieuwe dingen over jezelf. het helpt om het grote plaatje te zien, maar ook terugkerende patronen kunnen belicht worden, maar ook hoe jij je voelt en je geeft je gevoel en je gedachten even wat bewuste aandacht.
 • Even een momentje voor jezelf.
 • Door van je af te schrijven krijg je ook meer rust en een minder vol hoofd. Je krijgt meer overzicht en helderheid.
 • Hoe meer je schrijft in je journal, hoe meer het je helpt. Het is een vaardigheid die je moet oefenen. In het begin weet je misschien niet wat je moet opschrijven, maar hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Het is misschien niet gelijk helpen, maar dat kan wel. Toch duurt het vaak even voordat je de opbrengsten merkt.

 

Kortom, journalen is een hele mooie, eenvoudige tool die je helpt bij je mentale gezondheid.

Na jaren van schrijven in mijn journal, kan ik wel zeggen dat het mij echt heeft geholpen en nog steeds helpt.

 

Vandaar ook mijn online schrijfworkshop Journalen, waar ik zoveel mogelijk mensen de kracht van journalen wil laten ervaren. Wil je mee doen? Stuur me dan een berichtje of ga naar de pagina over de workshop.