Wanneer doe ik het goed?

Deel 1 van drieluik. Check deel 2: Zeg me dat ik het goed doe.

 

Twijfels & onduidelijkheid

Toen ik nog op de opleiding tot hulpverlener zat, vroeg ik me regelmatig af: wanneer doe ik het nou goed? Hoe weet ik nou of diegene geholpen is met wat ik doe? Hoe weet ik nou of ik het niet erger maak en iemand beschadig?

Al die twijfels zorgde ervoor dat ik tijdens mijn opleiding, met nog 3 maanden te gaan, serieus overwoog om te stoppen.

Concreet resultaat

En precies die onduidelijkheid zorgde er voor dat ik professional organizer wilde worden. Dan kreeg ik concreet resultaat. Het was zichtbaar. Als het opgeruimd was, had ik mijn werk goed gedaan. Ik wilde duidelijkheid en bevestiging. Niet in een grijs gebied, maar zwart-wit. Goed is goed en niet goed is niet goed.

Zoekende

Ik was er zo naar op zoek, maar de duidelijkheid kreeg ik nooit. Ik kon blijven zoeken, maar het antwoord op mijn vraag “Wanneer doe ik het nou goed?” kwam nooit.

Toch leerde ik mezelf daarin te berusten. Omdat ik mij realiseerde dat heel veel dingen niet zwart-wit zijn, niet te meten zijn en dus nooit helemaal duidelijk worden. Sommige dingen weet je gewoon niet meer zekerheid. En dat is spannend.

Terugkerend

Nog steeds is het willen van bevestiging een neiging die regelmatig bij mij terugkomt. Ook met de opvoeding van mijn dochtertje vraag mij regelmatig af: is dit wel het juiste? Hoe weet ik nu dat ik het goed doe?

Ik zie nu dat het graag goed willen doen ook gekoppeld is aan geen fouten willen maken, faalangst en perfectionisme.  Het graag goed willen doen is ook een beschermingsmechanisme. Als de ander aangeeft wanneer ik het goed, kan ik het niet fout doen.

Helaas is het zo simpel niet. Vaak zul je zelf keuzes moeten maken, zonder vooraf duidelijkheid te hebben, met het risico het verkeerd te doen.

De tools

Inmiddels ik heb ook de tools om met deze (menselijke) neiging om te gaan. En die deel ik graag met je!

  • Sommige dingen worden nooit duidelijk. En dat is oké.
  • Ik herinner mezelf eraan dat ik keuzes maak, beslissingen neem en handel, met de informatie/kennis/kunde die ik op dat moment heb. In de toekomst kijken gaat niet, al wil ik dat heel graag wel.
  • Ik doe mijn best, met de beste intenties. Meer kan ik op dat moment niet doen. Lees meer over zelfcompassie & mild zijn voor jezelf.
  • Ik ben mens, dus fouten maken is onvermijdelijk.
  • Ik probeer van fouten te leren, dus reflecteren, intervisie, feedback vragen, evaluaties. Allemaal manieren om terug te kijken en ervan te leren. Ik toets mijn werk bij mijn coachees.
  • Ik neem de tijd om te verstillen en het antwoord in mijzelf te zoeken. Wandelen, art journalling, schrijven, reflecteren, diep in- en uit ademen, even inchecken bij mezelf. De stilte zorgt ervoor dat ik mijn eigen innerlijke stem & kompas weer hoor.

 

 

Voel jij jezelf ook zoekende naar bevestiging buiten jezelf? Wil je ook graag weten wanneer je het goed doet? En loop je daarop vast? Schakel gerust mijn hulp in! Of heb je dit helemaal niet?

 

Dit was deel 1 van een drieluik. Wil je verder lezen? Check dan deel 2: Zeg me dat ik het goed doe.