Help, ik bevries! Hoe te hoge eisen je kunnen blokkeren

Ik had vandaag een gesprek met een student. Hij liep vast tijdens zijn studie. Hij begon te laat aan zijn opdrachten. Had daardoor stress en kon niet de kwaliteit leveren die hij wilde. Hij kreeg vaak onvoldoendes terug. Hier baalde hij enorm van. Maar ook gaf hij eerlijk toe, in het weekend graag te feesten, hij was dan niet bezig met school én daardoor was hij doordeweeks erg moe. Ook wist hij niet wat hij met zijn opleiding wilde gaan doen. Maar hij wilde graag zijn diploma halen.

Het boeide mij. Als je graag je studie wilt afronden, maar het lukt niet om aan de opdrachten te beginnen, wat blokkeert je dan? Waar zit de motivatie om je door de opleiding heen te loodsen? Studeer je voor jezelf? Omdat je broer ook een hbo diploma heeft?

Hij moet nu op zoek naar een stageplaats, maar hij weet niet waar hij moet beginnen. Hij vertelde over de richting die hem erg aanspreekt. Ik vroeg hem of hij een lijst had gemaakt met 10 bedrijven erop waar hij graag stage wil lopen. Ik zag hem een beetje schrikken. “Tien? Ik weet niet of ik er 10 weet.” “Het getal maakt niet uit. Als je er 9 hebt of 3 is het ook goed.”

Hij blokkeerde doordat hij gelijk dacht: 10, dan red ik nooit. Ik vroeg hem of hij als een berg er tegen op zag en niet wist wat het eerste stapje was dat hij vandaag kon zetten. Hij zag inderdaad een berg.
We praten nog even door. Hij gaf toe op school erg onzeker te zijn. Uiteindelijk vraag ik hem een mantra of affirmatie te bedenken. Gelijk denkt hij aan een groot inzicht en een mooie quote. “Hou het klein. Wat vind je van ‘Begin’? Probeer vanuit ‘ik’ een affirmatie op te schrijven.”

“Ik ga gewoon beginnen.”

 

Mooi, toch?

 

Hij blokkeerde doordat hij van zichzelf eiste alles te weten en te snappen en te kunnen voordat hij begon.

Maar je mag leren en je mag fouten maken. Niet perfect, maar wel de eerste stap zetten.

Een tandje minder.

 

Zelfcompassie is een manier om milder naar jezelf te leren kijken. Lees verder over zelfcompassie in de blogpost Wat is zelfcompassie?

 

Dit artikel is al eerder geplaatst geweest op mijn oude website, maar is nog steeds relevant.