Ploeter jij? Het kan ook anders!

Als ik iets van thuis uit heb meegekregen is dat je hard moet werken. Tandje erbij. “Kom op, je kunt het!” Niet dat ik nooit mocht opgeven, maar ik moest wel mijn uiterste best doen. En vooral proberen het zelf te doen. Zelfstandig zijn was een groot thema in mijn jeugd. Liever een alleskunner, dan geld uitgeven aan een ander.

Blijven ploeteren. Zwoegen, doorduwen. Door de modder en slijk, helemaal uitgeput, maar niet op willen geven. Soms ervaren we dit ook mentaal. Allemaal ruis, wolken in je hoofd, geen stip op de horizon zien.

Ik vind het heel lastig vind om toe te geven als het teveel is. Dat het me niet lukt. Of als ik een tandje (of 2) terug moet doen.

Ik ga dan twijfelen aan alles en vooral aan mezelf. Ik draai in een cirkeltje rond. En ik kan blijven piekeren.

Soms voelen die twijfels heel eenzaam. Alsof niemand me begrijpt, niemand de antwoorden heeft en ik het allemaal alleen moet doen.

Maar als ik dan weer met iemand er over praat, merk ik gelijk dat het helpt. Zo heb ik therapie (EMDR) gehad voor de zware periode na mijn bevalling. En heb ik een businesscoach voor al mijn businesstwijfels.

Ook een stresscoach heeft stress. En blinde vlekken. Ik ben ook mens. En ook ik heb hulp nodig van anderen, om mij dingen te laten inzien. Ik kan ook niet alles zelf. Al vind ik dat lastig om toe te geven. Ik kan niet zelf licht schijnen op mijn blinde vlekken, want dan waren het geen blinde vlekken. Ik heb ook soms iemand nodig die me aanmoedigt, die me de weg wijst of die steun biedt.

Steeds vaker roep ik hulp in. Ik weet dat ik daarmee ruimte en tijd krijg. En dat geeft mij dan weer veel rust en blijdschap. Daardoor heb ik tijd om minder te ploeteren, en meer wind mee te ervaren. Ik mag me richten op wat ik leuk vind en wat ik goed kan.

Ik zie nu in dat ik niet alles zelf hoef te kunnen of te weten. Dat dit onmogelijk is. We hebben elkaar nodig en ik mag hulp ontvangen. Leunen, zoals dat in systemisch werk heet.

Ben jij het zat om te blijven ploeteren? En zou je meer rust en richting willen ervaren? Dan mag je hulp aanvaarden. Stuur me gerust een berichtje. 💜

Tip: ook een werkgever kan coaching voor je betalen!