Lonneke Boons

Hallootjes,

Ik ben Lonneke Boons (1984), stresscoach voor jongvolwassenen.

Ik ben expert op het gebied van stress, burn-out en identiteit.

Mijn coachingsbedrijf bestaat nu 14 jaar (2009).

Passie

 

In 2006 studeerde ik af van Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) met mijn scriptie “Stress onder studenten“.

 

Het onderwerp ‘stress’ heeft me sindsdien niet meer losgelaten.

Ik heb zelf veel stress tijdens mijn studie ervaren. Daardoor ging ik mij verdiepen in stress en burn-out.  Ik schreef mijn afstudeerscriptie over stress onder studenten. Ik vind het ontzettend interessant om alles omtrent stress te begrijpen. #nerd Na mijn studie SPH heb ik nog een opleiding tot stresscounselor gedaan en studeer ik op dit moment Ontwikkelingspsychologie aan de universiteit. Naast dat ik leren en mezelf blijven ontwikkelen super leuk vind, vind ik het ook enorm belangrijk.

 

Coaching

Ik ontdekte dat ik het coachen van mensen het allerleukste vond om te doen. En nog steeds vind ik dit het allerleukste. Één-op-één gesprekken. Mensen helpen die vast zijn gelopen, stress hebben, het overzicht kwijt zijn, zoekende zijn en hen weer op weg helpen. Soms zie je gewoon het licht weer in iemands ogen aan gaan. Zo mooi om te zien en aan bij te dragen.

Mijn opleidingen

  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Avans Hogeschool. Geaccrediteerd door NVAO.
  • Levenslooppsychologie (ontwikkelingspsychologie), Open Universiteit, nog mee bezig.
  • Training ACT (Acceptance & Commitment Therapy), ICM.
  • Opleiding Systemisch Coachen, Vidarte.
  • Opleiding tot Stresscounselor, Civas.
  • Opleiding tot Schrijftherapeute, Civas.
  • Training tot Professional Organizer®, The Get Organized Institute.

Mijn ervaring

  • Coach sinds 2007.
  • Trainer sinds 2005.
  • Werkzaam in het hoger onderwijs sinds 2009. O.a. als studieadviseur.
  • Onderzoeker & adviseur, met name op het gebied van stress onder studenten & studentenwelzijn.
  • Inhoudelijk adviseur Sociale duurzaamheid, met subsidie van Europese unie, in 2012.

 

Beroepsvereniging

Lid van NOBCO, de beroepsorganisatie van coaches.

Ik werk volgens de gedragscode van NOBCO.

Via deze beroepsvereniging volg ik intervisie.

F9378661-BC40-4385-8B34-0AF795945A65

De omslag

Vele jaren werkte ik vanuit de gedachte dat wij onszelf kunnen veranderen, moeten verbeteren en dat optimalisatie en georganiseerd zijn het ultieme doel is. Dat je dan pas gelukkig bent.

 

 

Ik werkte als professional organizer. Mijn uitgangspunt was dat rommel en ruis mensen stress gaf en men ongelukkig maakte. Ik ging er vanuit dat efficiëntie en een opgeruimd huis de oplossing was. Maar ik merkte dat de oorzaak van hun ‘rommel’ dieper zat. En dat streven naar optimalisatie helemaal niet de oplossing was.

Lonneke, Holbox, Mexico. Foto door Steven Zwerink, 2017.

Mensen ontwikkelen zich, doorlopen verschillende levensfasen en groeien als persoon. Ook zijn er gebeurtenissen en ervaringen die ons beïnvloeden, soms zelfs ons leven een andere wending geven. Maar echt veranderen, dat niet.

 

Waarom verlangen we dan van onszelf dat we moeten veranderen? Waarom willen we graag anders zijn dan we werkelijk zijn? Het lijkt wel alsof we streven naar perfectie en willen voldoen aan een ideaalbeeld. Een illusie misschien zelfs. Maar dat is toch niet te doen?

 

Steeds meer zie ik de systemen die dit in stand houden, bedrijven die baat hebben dat mensen zich onzeker over zichzelf voelen en onvervuld. Leeg, eenzaam en zoekende. En dat we blijven kopen om die leegte te vullen. Blijven presteren om onze meerwaarde aan te tonen. En altijd in competitie zijn met anderen en met onszelf. Het is gewoon nooit goed genoeg.

 

Door zo te focussen op prestaties en perfectie, verliezen we onszelf en vergeten we uiteindelijk wat er echt toe doet. We zijn zo bezig met onszelf aan de passen om in te passen, dat we vergeten dat we goed goed zijn zoals we zijn. En dat onszelf zijn essentieel is om mentaal gezond te zijn en te blijven. Authentiek. Jezelf accepteren zoals je bent. Je plussen en je minnen omarmen. Al je emoties en gedachtes mogen er zijn. Jij mag er zijn.

Ik ontdekte dat ik gelukkiger was

als ik los liet wat anderen van mij dachten en

als ik meer mijn leven leidde zoals IK dat wilde.

Niet wat moet en hoort.

 

Gewoon zijn. Steeds meer mijzelf zijn en mijn eigen weg gaan.

 

Dat gun ik jou ook!

Het anders doen

Het is mijn missie om mensen te helpen zijn/haar/hun eigen plekje in deze wereld te vinden. Door patronen te doorbreken, systemen te veranderen en normen aan te passen.

 

Door anders er naar te gaan kijken, kun je het ook anders gaan doen. Daarvoor moet je jouw (vaak onbewuste) overtuigingen aandurven kijken. Daar help ik je bij! Je kunt niet zelf licht schijnen op je blinde vlekken, anders waren het geen blinde vlekken.

 

Het is mijn wens dat iedereen zichzelf kan zijn. Dat je voelt dat je genoeg bent zoals je bent. Met meer compassie & menselijkheid voor jezelf en voor anderen.

Lonneke als coach

  • Toegankelijk, benaderbaar, open en zonder oordeel. Dit is ook werkelijk mijn mensvisie: je bent goed zoals je bent.
  • Ik help je verder. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Jouw mentale cheerleader. Met compassie.

 

Werkwijze

Ik werk vanuit motiverende gespreksvoering en positieve psychologie.

Ook gebruik ik schrijftherapie, systemisch werk en cognitieve therapie.

 

Samen met jou, onderzoeken waar jouw motivatie ligt. Waar je blij van wordt, wat energie geeft, etc. Want jouw innerlijke vuur is altijd een bron van energie. Die wil je dus aanboren. Het draait om jou, jouw keuzes, jouw leven.

 

We kijken naar welke valkuilen je iedere keer intrapt, welk patroon daar onderligt en door welke overtuiging dat komt. Daar zit de sleutel van verandering. Een structurele verandering wel te verstaan.

 

Ook neem ik mijn kennis en ervaring met werken in het hoger onderwijs mee. 12 jaar lang heb ik zelf gewerkt in het hbo en wo en ervaren hoe is het is om met torenhoge druk te werken. Dagelijks sprak ik vele studenten die vastliepen in het onderwijssysteem.

 

Meer informatie over mijn werkwijze en het resultaat wat jij kunt behalen, kun je vinden op de pagina over coaching.

Als hulpverlener ben je zelf het instrument. Vandaar dat het zo belangrijk is om je als hulpverlener (in welke vorm dan ook) jezelf goed te leren kennen. Je leert dan ook welke ‘bril’ je op hebt, vanuit welk perspectief je naar de wereld kijkt en dus ook hoe je naar anderen kijkt. Je leert dit, zoveel mogelijk, naast je neer te leggen.

 

Ik heb veel werkervaring opgedaan in de zorg en hulpverlening. Alleen al doordat ik 4 keer stage heb gelopen tijdens mijn opleiding.

Lonneke persoonlijk

Naast ondernemer, ik ben moeder van Iris en partner van Timo. Ik woon in Nuenen, in de buurt van Eindhoven (Noord-Brabant).

Ik hou erg van planten en bloemen. Ik draag vaak kleren met een bloemmotief erop. Daarnaast ben ik graag buiten in de natuur; fietsen, (berg-)wandelen, skiën, kamperen. Tijdens mijn jeugd hadden we vele dieren, een grote moestuin en gingen we ieder jaar kamperen en de bergen in. Je kunt wel zeggen dat ik een buitenmens ben.

Wat ik ook erg leuk vind om te doen is schrijven. Ik schrijf blogs, korte verhalen, gedichten, etc. Ik volgde verschillende schrijfcursussen, zoals Therapeutisch schrijven en Creatief schrijven. Ik ga zelden van huis zonder een notitieblokje en een pen. Ook schrijf ik mijn gedachten op in een dagboek. Ik probeer dit iedere dag te doen, maar dit lukt echt niet altijd.

Sinds ik op mijn 16e voor een tussenjaar naar het buitenland vertrok, heb ik het reisvirus te pakken. Ik woonde een jaar in een gastgezin in Wisconsin, Amerika en ik ging daar naar High School. Een hele gave ervaring! Ik ontdekte hoe leuk ik het vond om andere culturen te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten, andere talen te spreken en mijzelf te blijven ontwikkelen. Door jezelf in een nieuwe omgeving te plaatsen, ontdek je vele nieuwe kanten van jezelf. Letterlijk je horizon verbreden.

Fun facts over Lonneke

Hobbies
  • Fietsen
  • Lezen
  • Schrijven
  • Wandelen
  • Reizen
  • Films en series kijken
  • Zorgen voor mijn plantjes
  • Kamperen
  • Kletsen met vrienden
  • En natuurlijk spelen met mijn dochtertje.
  • Af en toe teken ik; ik kan daar dan helemaal in op gaan.

Het creatieve heb ik vooral van mijn moeder mee gekregen; zij was lerares op de basisschool (nu met pensioen) en ook een tijd handvaardigheidjuf geweest. Mijn vader is fysiotherapeut (met pensioen, maar fysiotherapeut blijf je altijd 😉 ), dus gezondheid en interesse biologie & de mens is door hem aangewakkerd.

Favoriete drank

Groene thee en op zijn tijd een stevige rode wijn.

Ik ben een echte theeleut. Ik drink het liefste losse, Japanse groene thee met citroen en lemongrass. Heel specifiek, dus. En dat dan de hele dag door. Die thee, met theezeefje, gaat zelfs mee op reis. Ik probeer elke dag na 15 uur over te stappen op kamille thee. Verder drink ik graag water.

Eigenaardigheden

Ik eet lactose vrij (anders krijg ik erge buikpijn) en ik doe bijna overal Italiaanse kruiden of nootmuskaat op, afhankelijk van wat het is. Ik heb nog veel meer eigenaardigheden, maar laten we door gaan. 😉

Lievelingskleur

Ik hou van vele kleuren.

Ik draag zelf veel donkerblauw of zwart, met bloemen (dus verschillende kleuren). Maar petrol komt vaak terug in mijn huis, net als in mijn huisstijl.

Ik word altijd erg blij van de zon, geel, the golden hour.

Lievelingsgeur

De buitenlucht na een zomerse regenbui en de geur van schoon gewassen beddengoed.

Broers of zussen?

Ik heb één oudere broer.

Tatoeage(s) of piercing(s)?

Eén neuspiercing. En een tattoo van een fiets.

Favoriete film

I kill Giants, Into the Wild en Harry Potter.

Favoriete boek

Anna, Hannah, Johanna van Marianne Fredriksson en de boeken over Harry Potter.

Favoriete artiest

Krezip, Rising Appalachia, Xavier Rudd, Eddy Vedder, Stacey Kent, Whitney Houston en Ludovico Einaudi.

Talen

Nederlands, Engels, beetje Frans en enthousiast in Spaans.

Wil je meer over mij weten? Volg mij dan op Instagram. Of neem contact met mij op.

 

Of wil je weten wat ik je te bieden heb? Kijk dan eens bij mijn aanbod.