Maak eens een fuck-it-list

In een vorige blog schreef ik over het maken van een bucketlist.

Een lijst maken met dingen die je graag nog in je leven wilt doen of meemaken.

Zo krijg je meer zicht op je dromen en verlangens. En ook als is het spannend. Het is de manier om jezelf op een constructieve manier uit te dagen.

Een vervolgstap op die bucketlist is het maken van een fuck-it-list.

 

Wat is een fuck-it-list?

Een fuck-it-list bestaat uit 2 delen.

 

Deel 1

Deel 1 bestaat dingen die je graag wilt doen, maar niet doet of durft en bang bent voor de reacties van anderen.

‘Fuck it, ik doe het toch!’

 

Voorbeeld

Ik ben opgevoed met het idee dat iemand zich moet schamen voor zijn lijf als ie dik is. Verbergen, verstoppen, schamen en vooral niet flaneren. Kom maar terug als je dik bent.

Ik had op mijn fuck-it-list staan dat ik in bikini over het strand ging lopen. Zonder het te verbergen. Zonder mijzelf en mijn lichaam te verbergen.

Ik besloot het te doen, voor mezelf. Ik vond het spannend, maar ik deed het toch. En het voelde heel bevrijdend. Elk lichaam is een bikini body. Je mag zelf bepalen hoe jij je kleed.

En je hoeft nooit te schamen voor je lichaam.

 

Doe het juist wel – voor jezelf

Dus op deel 1 komen vooral dingen op die je juist voor jezelf willen doen.

  • Wat vind je spannend?
  • Wat doe je niet omdat je de reactie van anderen vreest?
  • Of wat zou je graag willen doen, maar durf je niet?
  • Wat wordt als ongepast gezien?

Zet dat maar op je fuck-it-list.

 

Deel 2

Deel 2 bestaat uit dingen die van je verwacht worden, die je moet doen of die je hoort te doen, maar die jij niet wilt doen.

Dit vooral dingen die belangrijk zijn voor anderen, die energievreten, die niet in lijn zijn met jouw kernwaarden. Of die je doet om ander tevreden te houden of gelukkig te maken.

‘Fuck it, ik ga het NIET doen!’

 

Voorbeeld

Zo heb ik een jaar lang geen make-up gedragen. Zelfs voor professionele foto’s voor op mijn toenmalige werk heb ik geen uitzondering gemaakt. Ik heb dat jaar een paar keer de keuze gemaakt wel make-up te doen. Voor een feestje, ofzo. Omdat ik daar zit in had. Maar ik wilde mezelf meer omarmen zoals ik ben. En ik wilde proberen te kijken wat er naar boven kwam in mijzelf als ik geen make-up had. Ik voelde me soms echt minder zeker over mezelf. Toch was dat vaak maar even.

Make-up op hebben wordt vaak geassocieerd met vrouwelijkheid, verzorgd zijn, zelfverzekerdheid en ook met professionaliteit. Dat had ik ook geïnternaliseerd. Door fuck-it er tegen te zeggen, kreeg ik ruimte om dit los te koppelen en het te onderzoeken. Ik ben goed zoals ik.

 

Soms hoort het erbij

Natuurlijk zijn er altijd dingen in het leven die erbij horen, zoals je rekeningen betalen en het huishouden. Maar als je daar een gruwelijke hekel aan hebt, en je hebt het budget, dan kun je overwegen om iemand in te huren die het voor je doet.

 

 

Kleine dingen, grote dingen

Maar het gaat ook om kleine dingen. Naar de verjaardag van je buurvrouw gaan, waar je geen fut voor hebt. Een stropdas aandoen, omdat het hoort. En ook grote dingen. De opleiding afmaken die je niet leuk vindt. Zorgen voor een ander, omdat je zo bent opgevoed. Moeder of vader worden omdat van je verwacht wordt. Een goede baan aannemen, voor het geld. Een groter huis kopen zodra je het kunt betalen. Ongeacht of je het wel wilt.

 

Schrappen

We doen allemaal kleine en grote dingen, die niet essentieel zijn, maar we toch doen. Wat kun je schrappen? Wat kun je loslaten? Wat kun je niet doen? Wat kun je weg doen? Wat vreet je energie of tijd, of allebei? Bevrijd jezelf ervan. Maak ruimte vrij.

 

Waarom een fuck-it-list?

Te vaak laten we ons tegenhouden door anderen. Door meningen van een ander. Door de mogelijke reactie van een ander. Door wat hoort en wat niet hoort.

We zijn dan zo erg bezig met inpassen en aanpassen, dat we vergeten wat we zelf willen en wat passend voor ons is. Teveel bezig met de ander en met de buitenwereld en te weinig bezig met je eigen binnenwereld.

En dat is jammer. Dus af en toe wat meer schijt aan anderen hebben, kan heel bevrijdend en helend werken. Even bewust staan bij wat wil IK.

En de rest…

Fuck it!

 

Wil je ook aan de slag met je dromen en doelen, zonder opgebrand te raken? Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek of kijk bij mijn diensten.