Ik heb 3 studies niet afgemaakt

Tijdens de middelbare school wist ik nog niet goed wat ik wilde studeren. Ik had gekeken naar creatieve therapie, conservatorium, maatschappelijk werk. Iets met mensen en/of creativiteit en/of muziek. Kortom, ik wist het nog niet. Ik was 16 jaar toen ik klaar was met de havo en ik had het idee dat ik nog niet klaar was om te gaan studeren. Dus ik koos voor een tussenjaar en ik ging naar Amerika.

 

Social studies

Terug in Nederland aangekomen ben ik de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH, inmiddels heet deze studie Social Studies) begonnen. Helemaal zeker van mijn keuze was ik nog niet. Ik overwoog om na het behalen van mijn propedeuse over te stappen naar de universiteit, om Psychologie te gaan studeren. Dat was in ieder geval het plan.

 

Meubelstoffeerder

Uiteindelijk heb ik daar niet voor gekozen en maakte ik mijn studie op het hbo af. De opleiding beviel me goed, al miste ik creativiteit in mijn studie, dus ik ging de mbo opleiding Meubelstoffeerder doen. Daar kwam ik er achter dat ik dit heel leuk vond, maar het fysiek erg zwaar was om meubels te ontdoen van de stoffering. Ook zag ik mezelf dit niet iedere dag doen. En daardoor besloot ik te stoppen met die opleiding.

 

Kunstacademie

Ik besloot te gaan onderzoeken of de kunstacademie iets voor mij was. Ik werd niet toegelaten, maar ik ging de zaterdagacademie doen. Een voorbereiding op de kunstacademie, waarbij je iedere zaterdag een hele dag les hebt over uiteenlopende onderwerpen en zo ook je portfolio opbouwt. Dat vond ik super leuk en na dat jaar werd ik alsnog toegelaten tot de kunstacademie. Ik ging Interieurontwerp in deeltijd studeren, want inmiddels werkte ik ook in hoger onderwijs, dus voltijd studeren was lastig.

Na een jaar met veel strijd en tranen was ik erachter gekomen dat creatief bezig zijn meer een hobby voor me was dan werk. Ik was veel meer bezig met hoe klasgenootjes zich voelde, dan met het ontwerpen. Op de kunstacademie voelde ik me erg verloren, ik haalde vele vakken niet en moest stoppen omdat ik niet aan de BSA norm (Bindend StudieAdvies) voldeed.

Pyschologie

Ik startte mijn eigen coachingsbedrijf en bleef daarnaast ook werken in het onderwijs. Enkele jaren laten begon het weer te kriebelen en ging ik in deeltijd Psychologie studeren aan de universiteit, af en toe een vak. En tot op heden heb ik die opleiding niet afgemaakt. En ik weet niet of ik dat ooit ga doen.

 

Ontdekkingstocht

Ik weet als geen ander hoe het is om te zoeken, te ontdekken, te stoppen en ook door te blijven gaan. En soms is ontdekken dat het níét bij je past ook al heel waardevol. Anderen kunnen wel zeggen dat het niks voor je is, maar het zelf ontdekken is nog veel belangrijker.

 

En soms vinden we nog niet de ideale opleiding of de ideale baan. Terwijl de mensen om ons heen ‘het’ gevonden lijken te hebben. En je weer op een verjaardag antwoord moet geven op de vraag: “Wat ga jij later doen?” of “Weet je al wat je wilt worden?”. Ik vraag me wel eens af of we ‘het’ ooit zullen weten.