Het leven is één groot experiment


Van alles moeten en willen. Het liefst in één keer, snel en perfect. En als het niet lukt, dan gefrustreerd raken. Jezelf op de kop geven. Sjonge, wat kunnen we toch hard en streng voor onszelf zijn. We leggen ons hiermee een hoge druk op.

Niet opgeven, doorgaan. Ten koste van jezelf. Hoge eisen stellen. Niet snel tevreden. Alles voelt als een gevecht. Nooit gaat het gemakkelijk. Geen tijd om fouten te maken.

Herkenbaar? Dan heb ik hier een tip voor jou:
Het leven is leuker en gemakkelijker, als je het als één groot experiment ziet.

Een leven waarin je mag proberen.
Niet strijden, maar spelen.
Niet perfect, maar oefenen.
Het is geen wedstrijd waar je als winnaar uit moet komen. Of een strijd waarin je moet vechten. Het heeft zelfs geen eindbestemming.

Het leven is een speeltuin.

Door het allemaal wat luchtiger te zien, verlaag je de druk, die jij jezelf oplegt. Geef jezelf ruimte om te gaan proberen.

Zie het leven als een groot experiment. Trust me, we doen allemaal maar een dotje. Door te doen, ga je ontdekken.
Je leert, ontwikkelt en wordt beter door te doen. Zonder druk, want er hangt niks vanaf.

Van jongs af aan leren we. Door te spelen, te proberen, door te vallen en op te staan. Simpelweg omdat we het leuk vinden. Lopen, fietsen, praten. Door veel te oefenen, door te blijven proberen en door fouten te maken, hebben we deze skills onder knie gekregen. Dit gebeurde vanzelf, al spelenderwijs.

We denken dat we pas gelukkig kunnen zijn, als we succesvol zijn of onze doelen hebben behaald. Maar dat is denken vanuit een start-finish lijn. Dat je altijd moet verbeteren en naar een eindbestemming aan het toe werken bent.

Maar dat is een illusie. Het leven is nu. Het leven is om te leven. Om te genieten, om plezier te hebben. Lekker spelen in de speeltuin.

Je kunt het leven ook zien als een dans. Geen eindbestemming of doel. Maar gewoon dansen. Tralali tralala. Kortom, je bent er al.

Leg jij jezelf een hoge druk op? Helpt het om wat milder te zijn en het meer te zien als een probeersel? Dat niks hoeft?
Deel wat je is bijgebleven van deze blog.👇