De reden waarom ik géén professional organizer meer ben

In 2009, als jongste ooit, werd ik gecertificeerd professional organizer en niet veel later werd ik de jongste organizer in het Nederlandse beroepsvereniging. Daar is heel wat jaren van strijd aan vooraf gegaan. Want jonge mensen hebben niet genoeg levenservaring om anderen hierbij te helpen, was de alomheersende gedachte onder professional organizers.

Dit had al een rode vlag moeten zijn, maar ik wilde dit zo graag. Mensen helpen bij stress en ruis verminderen, door een georganiseerde werkplek of een georganiseerd huis.

Na de opleiding heb ik stage gelopen en proefklanten gehad. Ik schreef mij in bij de KVK en vrolijk ging ik op weg.

 

Onbekend

Het beroep Professional Organizer was nog niet heel bekend in Nederland en daar was gelijk (weer) een grote horde. Zeker als het ging om bereiken van nieuwe klanten.

Uitleggen wat je deed, wat je niet deed en waarom het nut had. Constant bewijzen.

 

Is dit het nou?

En als ik dan bij klanten aan de gang ging, dan vroeg ik me af of ik ze wel echt hielp. Omdat er eigenlijk een diepere oorzaak was waarom hun huis rommelig was. Als ze het overzicht kwijt waren. Of ze keuzes maken heel lastig vonden.

Ik wilde ze graag helpen, omdat ze stress hadden, maar ik had niet het gevoel dat ik de oorzaak van stress aanpakte. Ze kregen wel heel veel tools mee.

 

Verre van perfect

In mijn eigen huis was het verre van perfect en ik kreeg het gevoel dat ik geen professional organizer kon zijn als het niet bij mij perfect opgeruimd was. Professional organizing werd gekoppeld aan minimalisme, clean, wit, schoon, leeg en ook met perfect.

 

De druppel

En dat was voor mij de druppel. Het gaat namelijk helemaal niet op een perfect schoon en opgeruimd huis. Dat is onrealistisch, onhaalbaar en toxic. Je bent mens en in een huis mag geleefd worden. Ik ben helemaal niet perfect en ik wil dat ook helemaal niet zijn. Anderen hebben er ook niks aan als je ze een onrealistisch ideaalbeeld voorschotelt.

Mij maakt het ook niet uit of je huis opgeruimd is of niet. Ik wil je verder helpen. Echt verder helpen.

 

Wat wil je? En waarom?

Het gaat erom dat je onderliggend kijkt. Wat is het probleem, wat wil je veranderen en waarom?

 

Waarom is je huis zoals het is en waarom wil jij het anders?

Minder prikkels? Minder spullen? Meer overzicht? Minder stress?

Minder tijd kwijt aan het huishouden?

 

Welke drijfveer heb je? En welk resultaat wil je behalen?

 

Onderliggend

En daaronder zit dingen die we allemaal meekrijgen en meegeven aan elkaar.

Het laatste hebbeding, de laatste gadget, niet zonder cadeaus aan kunnen komen zetten, de laatste mode, het nieuwste boek, het laatste dieet, een nieuwe nagellak. Dan voel jij je beter. Allemaal onderliggende (vaak onbewuste) overtuigingen om te gaan kopen en thuis te komen met spullen. Of om vast te houden aan spullen.

 

Pas dan

Voor structurele verandering, zul je eerst inzicht moeten hebben waardoor je doet wat je altijd doet. Dus welk onderliggende overtuiging houdt het patroon in stand?

Hier moet je eerst zicht op hebben. Pas dan kun je die overtuiging gaan aanpakken.

Pas als je die onderliggende overtuigingen gaat veranderen, kun je patronen doorbreken en het werkelijk anders gaan doen. En daarna komen pas de praktische tools in beeld.

 

Pas als je stil staat waarom je koopt, dan pas stop je de inflow.

Pas als je stil staat waarom het niet lukt om overzicht te houden, dan pas kun je keuzes gaan maken.

Pas als je erkent dat je wilt voldoen aan een norm, kun je deze loslaten.

Pas als je stopt met vergelijken, krijg je de rust van genoeg zijn.

Pas je als weet waarom je van jezelf perfect moet zijn, kun je milder voor jezelf zijn.

Pas als je weet waarom je de leegte wilt vullen met spullen, pas dan kun je de pijn en het verdriet toelaten en gaan helen.

Pas als je kiest voor wat echt belangrijk is, kun je het onbelangrijke laten gaan.

Pas dan komt er wezenlijk verschil en zal er iets veranderen in de basis.

 

Het werkelijke doel

Ik merk dat ik dieper kan gaan dan de oppervlaktelaag. Niet alleen wat je ziet (laat zien) en wat je doet, maar ook wat je voelt, denkt en welke onbewuste gedachten je hebt.

De meeste mensen willen rust, overzicht en ademruimte. Structurele verandering.

Het opgeruimde huis is een middel, maar niet het doel.

Dus daar ik richt ik mij op: het werkelijke doel. Dat wat er echt toedoet en dat wat echt het verschil gaat maken in jouw leven.

 

 

Wil je het ook echt anders gaan aanpakken, maar kun je hier wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismaking.