De (on)zin van routines

Jeuk krijg ik er van. Als ik weer iemand voorbij zie komen met healthy habits, habit tracking en routines. Voor alles wel een routine. Eentje in de ochtend, eentje in de avond. Ik krijg vooral jeuk als diegene dat promoot als hét middel tegen stress.

 

Wil ik ook

Sure, we willen allemaal wel ergens betere of gezondere gewoontes. En routines kunnen helpen, omdat ze houvast geven. Net als bijhouden wat je resultaten zijn (ook wel tracken genoemd) je motivatie kan geven en je kan helpen bij het volhouden van je gewoonte of het behalen van je doel. Maar zijn we niet een beetje doorgeslagen?

 

That girl

Om even als voorbeeld uit te lichten: de ‘That girl’ trend. Deze trend  op social media laat vooral slanke jonge vrouwen zien die allemaal routines (vroeg opstaan, groen sapje, bewegen, tijd voor jezelf. etc.) delen, inclusief mooie, gestylde beelden. Want als je slank bent en goed bent in marketing, dan ben je gezond en succesvol. En dat bereik je door een ochtendroutine, een avond routine, een self care routine, een sport routine. Om over een planning nog maar niet te spreken.

 

Mijn mening

Ik denk vooral: ja, joh, gooi nog meer verwachtingen op jezelf. Kan er nog wel bij. We moeten al zoveel. Laten we ook perfect zijn in het uitvoeren van onze routines, zonder daar stress van te krijgen. En het liefst filmen en posten op social media, want dat kun je deze beste versie van jezelf gebruiken om anderen te inspireren. De vraag is dus: is dat wel echt gezond? Altijd bezig zijn met hoe je eruit ziet, overkomt op anderen en alles willen delen met onbekenden voor likes. Heel veel van jezelf verwachten om de ‘beste versie van jezelf te zijn’. Alsof je nu nog niet genoeg zou zijn, zoals je nu bent. Je hoeft niet perfectionistisch te zijn en alles op orde te hebben. Dat is doorslaan en dus ongezond.

 

De sleutel

We krijgen FOMO van al die perfecte mensen op beeld. FOMO is the Fear Of Missing Out. Bang dat we iets missen, iets groots en impactvol, iets dat ons leven een andere wending gaat geven. Ik snap het. Want als iemand de sleutel naar succes heeft of een stappenplan naar een leven naar stress, dan lijken we dat allemaal te willen kopiëren. Want stel dat het toch werkt. Maar vaak werkt het niet. Omdat we vergeten te kijken naar: ‘wat past bij MIJ?’. Vergelijk jouw leven niet met dat van iemand anders. Duw jezelf niet in de routine van een ander. En dit geldt ook voor stappenplan, sportroutine, eetschema, etc. Laat je niet overtuigen dat je niet genoeg bent of moet veranderen of ongelukkig moet zijn met je leven of bepaalde spullen moet kopen om gelukkig te zijn.

 

Waar gaat het mis?

Een routine is niet bedoeld als regime. Als doel op zich. Of een checklist. Zie het als een hulpmiddel om goed voor jezelf te zorgen. En als het allemaal niet lukt of een keer anders loopt, dan is dat helemaal prima. Het is niet bedoeld om een perfect leven te hebben. Het is bedoelt om het leven makkelijker te maken, niet moeilijker.

Het doel van een routine is dat je dingen doet je blij maken en je helpen (op korte of lange termijn). Niet je te verplichten allerlei dingen te doen en de lat nog hoger te leggen voor jezelf.

 

Zelfreflectie vragen

Soms even inchecken bij jezelf kan dan helpend zijn. Hier enkele vragen die je hierbij kunnen helpen.

Vraag jezelf regelmatig af:

 • Waarom doe je dit?
 • Is het helpend voor je?
 • Word je er blij van? Of doe je omdat het moet? Of voor een ander?
 • Focus je teveel op het einddoel (alles afvinken) of geniet je van het proces? Van de stappen die je zet.
 • Staat er teveel op je to-do lijst? Wil je teveel in één dag? En hoop je dat voor elkaar te krijgen met routines?
 • Wil je misschien teveel in één keer veranderen? Is dat wel realistisch? Ben jij dat of wil je dat zo graag zijn?
 • De beste versie van jezelf is iemand die gelukkig is met zichzelf. Dus vraag jezelf ook: wat aan mezelf moet ik nog wat meer accepteren en omarmen i.p.v. willen veranderen? Kun je jouw leven zien zoals het nu is? En daar oké mee zijn?

 

Helpend

Routines en gewoontes kunnen ook heel helpend zijn. Mij helpt het om dingen voor elkaar te krijgen die ik anders vergeet. Ook helpt het me op dingen te prioriteren. Dingen die ik belangrijk vind, maar die er soms bij inschieten door, nou, ja, door het leven. Tijd vliegt soms. En ook ik wil dingen gedaan krijgen.

 

Realiteit

Veel routines die je online ziet, zijn voor de meesten van ons niet weggelegd. Simpelweg omdat we naar het werk moeten. Onze dagen zitten al vol. Daar hoeft niet nog meer bij. Laat je dus ook niet gek maken. Hou het vooral realistisch en ga jezelf NIET overvragen.

 

Hier komt mijn ochtendroutine:

 • Ik word wakker van de wekker. Soms met 5 keer snoozen, soms zonder te snoozen. Op een werkdag gaat mijn wekker op 6:15. Binnenkort zal dit eerder worden i.v.m. werk.
 • Ik doe mijn pantoffels of slippers aan. In de winter ook een vest.
 • Ik ga naar de wc. Ik scroll op mijn telefoon. Ik lees het nieuws. Ik doe Wordle.
 • In de winter doe ik daarna sokken aan.
 • Ik ga naar beneden om te ontbijten, samen met mijn vriend. Ik eet 2 boterhammen met kaas en kalkoenfilet en zet mijn lievelingsthee. Ik leg mijn vitamines klaar.
 • Als het dan tijd is om mijn dochter uit bed te halen of als ze uit zichzelf wakker wordt, dan haalt één van ons haar uit bed.
 • Dan is het zorgen voor onze dochter. Terwijl de een haar ontbijt geeft, gaat de ander douchen en tandenpoetsen. En daarna wisselen we om.
 • Na het douchen dek ik mijn bed op. Daar word ik blij van. En doe ik boven alle rolluiken en gordijnen open. Let the light in!
 • En hopelijk heb ik die ochtend mijn thee enigszins warm kunnen drinken.

 

Geen glas water met citroen, geen dankbaarheidsdagboek, geen sport, geen meditatie, geen juicing, geen vakliteratuur lezen en geen ochtend dip in koud buitenwater of een koude douche. Als JIJ daar gelukkig van wordt en het jou helpt, doe het vooral. En probeer ook dingen uit. Misschien ontdek je iets dat bij je past en je blij maakt.

 

Mijn tips

Mocht je graag aan de slag willen met een routine of gewoonte, dan heb ik enkele tips voor je. Om niet door te slaan in perfectionistische routines.

 • Hou het simpel. Verlang niet nog meer van jezelf.
 • Niet alles willen doen. Kies alleen het belangrijkste. Wat is het minimale wat je wilt doen?
 • Ga niet voor het bijhouden van wat je doet of delen van je resultaten. Doe het voor jezelf.
 • Doe dingen vanuit liefde voor jezelf. Niet vanuit frustratie of ontevredenheid.
 • Wees mild en zorgzaam voor jezelf en voor je lichaam.
 • Geef jezelf ruimte om flexibel te zijn en te voelen wat je die dag nodig hebt.
 • Neem de tijd.
 • Gooi niet ineens je routine in 1x om. Voeg 1 ding toe en hou dat enkele maanden vol, voordat je iets anders toevoegt.
 • Koppel een nieuwe gewoonte aan een al bestaande gewoonte.

 

Doe vooral dingen die je plezier geven. Dat wat je blij maakt, geeft energie. Af en toe iets minder serieus en streng. Maakt het leven ook gelijk een stuk leuker en is hét middel tegen stress.