De kracht van experimenten

Regelmatig heb ik het met mijn studenten en coachees over het doen van experimenten. Hier bedoel ik niet mee scheikundige experimenten, maar dingen uitproberen die je nog nooit hebt gedaan. Zo kunnen dingen ontdekken, over jezelf. Maar ook of iets bij je past en of je het leuk vindt, etc. De kracht van experimenten.

Mijn experiment


Zo ging ik enkele jaren geleden, na mijn scheiding, een paar maanden door Europa reizen met een oldtimer busje. Het had een bed, een koelkast, een ladenkast (zelf ingebouwd), een kookstel, een composttoilet (zelf gemaakt) en het reed. Niet hard. En het maakte veel kabaal. Dus ik reed altijd met beschermende oordoppen in. Maar het reed.

 

Ik wilde een simpeler leven. Eentje in vrijheid. In de natuur. Onafhankelijk leven, wonen en werken. Dus dat ging ik proberen. Ik ging het experiment aan.

 

Ik ging naar een bruiloft van vrienden in Spanje. Daarna door naar het einde van de wereld: Finisterre (Fisterra). Ik ontmoette mooie mensen. Maar bijna iedere dag was ik onderweg. In Noord-Portugal bleef ik langer op de camping staan. Kijken of het iets was. Of ik het leuker vond als ik langer op één plek verbleef. Een vriendin kwam op bezoek. Ik maakte vele wandelingen. Ik kreeg zelfs een dagelijkse routine.

Omdat een nieuwe baan en nieuw huisje lonkte in Nederland, ging ik weer terug.

 

Wat ik ontdekte

 

Het wonen en leven in een busje was een geweldig avontuur. Maar ik ontdekte ook waarom het niks voor mij was. Ik vond het ook eenzaam. En soms heel koud. En altijd gedoe met wifi om te kunnen werken. Ook was het busje flink oud en moest er eigenlijk een nieuwe motor in. En los van het busje: ik mistte mijn vrienden. De vertrouwde gezelligheid. Iemand dichtbij, waar je weet dat je het leuk mee kunt hebben.

Maar ik ontdekte ook dat ik het rijden heel erg leuk vond. Het busje was 6 meter lang. En het alleen zijn ging me goed af; ik redde me wel. Ook vond ik het in de natuur zijn erg fijn.

 

De kracht van experimenten

 

Een groot experiment. Een experiment is bedoelt om te ontdekken of iets bij je past. Soms kun je niet vooraf weten of het je gaat bevallen. Een keuze is dan lastig te maken. Met een experiment doorbreek je de noodzaak om te kiezen en doorbreek je de angst om het verkeerde te kiezen. Je gaat iets proberen en pas daarna kun je kiezen. Dat is het mooie ervan.

 

Welk experiment zou jij willen proberen?