De gebeurtenis die mijn leven een andere wending heeft gegeven

10 september 2021 was het 20 jaar geleden dat ik in een vliegtuig stapte naar Amerika.
Ik weet nog dat ik aankwam na een lange vlucht in het land van mogelijkheden.

Ik weet nog hoe ik mij voelde voor vertrek. Ik vond het super spannend, maar ik ging toch! Niet durven, toch doen! Ook voor mijn ouders was het erg spannend. Ik was immers 16 jaar.

 

High School

11 maanden lang heb ik een fantastisch gastgezin gewoond, ging ik naar high school en deed ik vooral veel dingen die ik leuk vond. Omdat ik mijn havo diploma al had, mocht ik zelf mijn vakkenpakket samen stellen. Ik koos Spaanse les, muziek maken op de computer, schoolband, zingen in een koor, spreken in het openbaar en dat soort vakken. Ik moest verplicht Engelse literatuur en Amerikaanse politiek.

 

Sport

Ik sportte ook veel. In High school is het sporten gekoppeld aan school en opgedeeld in seizoenen. In de herfst heb ik getennist. In de winter heb ik niet gesport, maar meeholpen achter de schermen in het schooltheater met de musical en andere toneelstukken. In het voorjaar ging ik voetballen. Ik voetbalde soms wel 6 dagen in de week.

 

Religie

Tijdens mijn jaar mocht ik met verschillende mensen mee naar hun kerk. Mijn gastouders namen mij mee naar de methodisten kerk. Ik ging met een andere uitwisselingsstudent kijken bij de Pinkstergemeenschap. Met een Amerikaanse vriend ging ik naar de katholieke kerk. En werd ik uitgenodigd bij sabbat en mocht ik mee naar de synagoge.

 

9/11

Ik zat er ook met 9/11. Het mag duidelijk zijn dat dit een grote impact had. Op mij, mijn uitwisselingsjaar, maar vooral op de Amerikaanse burgers en het dagelijks leven daar.

 

Gastgezin

Ik woonde in Whitefish Bay, Wisconsin. Mijn gastgezin was erg fijn. Ze namen mij op als hun vierde dochter, namen mij vooral mee naar toe en betaalde ook van alles voor mij. Ze krijgen geen geld op mij op te vangen. Ze moeten alleen zorgen voor inwoning en betalen voor leefkosten. Maar ze deden zoveel meer! Ze namen mij overal mee naar toe en deden van alles voor me, zoals iedere dag mijn lunch maken. Hoe bijzonder is het als je jouw leven en woning openstelt voor een vreemdeling en je diegene ook opneemt in je gezin.

 

Impact

Het jaar in Amerika heeft mij veel gebracht en was van zo’n grote impact dat het mijn leven een andere wending heeft gegeven.
Niet alleen sprak ik daarna vloeiend Engels, maar ook was het lastig om uitsluiting te vinden bij diegenen die achter waren gebleven. Hun leven was doorgegaan en ik was niet meer hetzelfde als toen ik wegging. Zij hadden niet meegemaakt wat ik had meegemaakt en andersom.

 

Een leven zonder druk

Daarnaast was het de eerste keer dat in een leven zonder druk ervoer en volledig mijzelf kon zijn. Niet persé omdat ik in Amerika zat; het had overal kunnen gebeuren. Maar ik denk vooral omdat ik een totaal andere situatie zat dan waarin ik was opgegroeid.

 

Andere perspectieven

Ik heb er vrienden gemaakt voor het leven. En dankzij social media (wat er toen nog niet was), deel ik nog steeds lief & leed met hen die aan de andere kant van de oceaan wonen. Door mijn uitwisselingsjaar leerde ik om vanuit een ander perspectief naar mijzelf en naar mijn leven te kijken. Maar ook kon ik mij hierdoor nog beter inleven in anderen en hun perspectieven. Letterlijk in de voetsporen van iemand anders gaan leven. Regelmatig even vanuit iemand anders zijn perspectief naar dingen kijken, geeft je zoveel nieuwe inzichten.

 

Nooit meer hetzelfde

Het jaar heeft mij vooral geholpen mijzelf te hervinden. Het leven vanaf toen was nooit meer hetzelfde.

 

Welke gebeurtenis of ervaring heeft een grote, positieve impact op jouw leven gehad, waardoor jouw leven er anders is gaan uitzien?