De druk is hoog, te hoog

Vandaag staat in de krant dat meiden op de middelbare school meer en meer mentale problemen hebben. Ze ervaren hoge druk en veel stress. En daar schrik ik niet meer van, want ik krijg regelmatig berichten van ouders van meiden op de middelbare school, die zich zorgen maken om hun dochter. Ze zien haar worstelen, ploeteren, piekeren en strijden. En ze willen dat ze er niet aan onderdoor gaat.

 

Het is een groot probleem

We kunnen niet meer ontkennen dat er een probleem is. Dat we in onze maatschappij de druk blijven opvoeren. Doordat we streven naar perfectie, op alle vlakken. En dat dit ongezonde hoge verwachtingen zijn, die niemand kan waarmaken. Ten koste van alles hoge cijfers halen, een zo hoog mogelijk diploma, sociale contacten opbouwen, je positief neerzetten op social media, het liefste met een perfect uiterlijk en ouders die willen dat je slaagt in het leven. Maar uiteindelijk dat vooral je mentale gezondheid er onder leidt en je diepongelukkig bent. En dat al op zo’n jonge leeftijd.

 

Het roer moet om.

 

Zo werken we onszelf en onze kinderen de vernietiging in.

We moeten niet willen dat kinderen en jongeren ‘zich staande kunnen houden in de maatschappij’, maar we moeten een maatschappij creëren waarin dat niet meer nodig is, omdat het een gezonde maatschappij is voor iedereen.

 

Een maatschappij is iets wat wij zelf creëren. Door cultuur, maar ook door beleidsmakers aan te stellen die ons sturing geeft. Dus als we zelf de maatschappij hebben gecreëerd, zoals ie nu is, dan kunnen we ook een nieuwe maatschappij ontwikkelen. We moeten zelf in actie komen om een nieuwe richting uit te zetten.

 

Dus wat voor maatschappij wil jij?

 

De nieuwe maatschappij

Ik weet wel dat ik een maatschappij wil waarin onze kinderen kind kunnen zijn, zichzelf mogen ontwikkelen en leren, zonder dat zij zich moeten aan te passen om in het systeem (school, maatschappij) te passen. Dat ze (zoveel mogelijk) zonder zorgen opgroeien en dat het belangrijk is dat ze ontdekken, fouten maken en leuke dingen doen, omdat prestaties niet het allerbelangrijkste is. Maar ook dat ze leren dat het oké om verdrietig te zijn, boos te zijn en het allemaal even niet te weten. En dat het leven niet altijd leuk is, maar dat er ook tegenslagen zijn, pijn, verdriet, angst. Ook wil ik ze meegeven hoe ze mentale gezondheid een prioriteit maken.

 

Vooral wil ik ze meegeven dat zij goed zijn zoals ze zijn. En dat zij zich niet hoeven te vergelijken met anderen om te weten wat hun waarde is of om te checken of ze achterlopen of ‘normaal’ zijn, want dat doet er niet toe. Dat ze hun eigen tempo mogen volgen en hun eigen weg mogen bewandelen. Ze komen er wel. Daar heb ik alle vertrouwen in.

 

Verandering nodig

Maar dan moet er wel iets veranderen. Vanuit onszelf, bij werkgevers, scholen én vanuit de regering.

We hebben andere waarden nodig, die centraal moeten gaan staan.

  • Mensgericht in plaats van winstgericht.
  • Betekenisvol willen (en kunnen) zijn in plaats van succesvol willen zijn.
  • Het samen doen in plaats van het alleen moeten doen.
  • Kwaliteit boven kwantiteit.
  • Genieten van het leven boven geld verdienen.
  • Jezelf zijn in plaats van willen uitblinken.
  • Leren en ontwikkelen leuk maken in plaats van de nadruk leggen op fouten, op het doel en op de prestatie.
  • Menselijkheid omarmen in plaats van perfect willen zijn.

 

Ik ben benieuwd: wat voor maatschappij wil jij?

 

Hier is een linkje naar het artikel: Mentale problemen meiden flink toegenomen